Op 30 september 2018 was het precies 100 jaar geleden dat Stadsschouwburg Haarlem werd geopend.

Dit heuglijke feit hebben wij in seizoen 18/19 gevierd met o.a. de Bonte Gala Avond, leesvoorstellingen van Toneelgroep Centrum, de vierde Haarlemse Scrooge en De Week van Freek.

Hieronder kunt u alle artikelen die in het jubileumseizoen zijn geplaatst, nog rustig teruglezen. Op naar 200 jaar Stadsschouwburg Haarlem!

Theatrale stadswandeling 100 Jaar Stadsschouwburg Haarlem
Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Stadsschouwburg Haarlem organiseert Museum Haarlem in samenwerking met Gilde Haarlem drie stadswandelingen op 16 en 30 november en 28 december.

100 Jaar Stadsschouwburg in Museum Haarlem groot succes!
VERLENGD: De tentoonstelling in het Gasthuis van Museum Haarlem ter ere van het 100-jarig bestaan van de Stadsschouwburg Haarlem is verlengd tot het einde van het jaar. Vele honderden bezoekers bezochten de tentoonstelling al in de eerste weken.

Toneelgroep Centrum bij Radio 1 Met het Oog op Morgen
Afgelopen zaterdagavond waren Carel Alphenaar en Gerben Hellinga te gast bij het radio programma Met Het Oog op Morgen voor een interview over Ajax-Feyenoord.

Exclusief bij de Stadsschouwburg
Toneelgroep Centrum speelt eenmalige theaterklassieker Ajax-Feyenoord

Muzikale ode aan de Stadsschouwburg
Tijdens de Bonte Gala Avond werd al vol lof gezongen over de Stadsschouwburg. En dat je ook over de ‘Grand Old Lady’ kan rappen, bewijst rapper Mas3akil. Voor het videoclipproject van Monument Taal maakte de rapper een nummer over de nu 100-jarige Stadsschouwburg. De Stadsschouwburg is één van de zeven Haarlemse monumenten die geëerd wordt met een eigen rap.

Kijkje achter de schermen
Een kijkje achter de schermen bij de summer academy van Scrooge.

De krijtkring van de Toneelmakerij
Aankomend weekend gaat de familievoorstelling 'De Krijtkring' van de Toneelmakerij bij ons in première. Een adembenemend stuk over een achtergelaten kind. Over zorg en verwaarlozing. Over delen en pakken wat je pakken kan. Muzikaal kracht bijzgezet door Frédérique Spigt en haar band. Liesbeth Coltof vertelt waarom je naar de voorstelling moet komen!

Viering 100 jaar Stadsschouwburg 30 september 2018
Afgelopen zondag werd Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar! Om dit goed te vieren, schitterden zes cabaretiers met de 'Bonte Gala Avond' een week lang op ons podium.

Sneak Preview van 'Scrooge' op Schalkwijk aan Zee!
Op zondag 2 september heeft de kindercast van Scrooge een kort optreden verzorgd op het festival Schalwijk aan Zee in Haarlem.

Feestelijke aankleding
De Stadsschouwburg is afgelopen week feestelijk aangekleed vanwege het 100-jarig jubileum. Op het plein voor de schouwburg staat een grote verlichte 100. Daar kunt u gerust op zitten en liggen en een foto maken met de mooie schouwburg op de achtergrond. Verder is de entree feestelijk aangekleed met een rode loper en bloemen om onze verjaardag op 30 september te vieren. Verder is de gevel van de schouwburg voorzien van gouden sterren.

Interview met regisseur Patrick Stoof
Regisseur Patrick Stoof heeft de taak om zes cabaretiers in het gareel te houden voor een knallende voorstelling: de Bonte Gala Avond. Het resultaat is iets om trots op te zijn. “Als je dit niet gezien hebt, dan heb je het grootste event van Haarlem van de komende twintig jaar gemist.” #100jaarstadsschouwburg

Interview Remco Veldhuis en Jan J. Pieterse
Dit weekend is de Bonte Gala Avond voor het laatst te zien. Remco Veldhuis en Jan J. Pieterse zijn 100% gefocust op de voorstelling. Along the way genieten is dan af en toe wel lastig. Gelukkig is er na afloop de mogelijkheid om met het Krolletje te proosten op de mooie voorstelling! #100jaarstadsschouwburg

25 Jarigen vieren hun verjaardag samen met de 100-jarige Stadsschouwburg
Woensdag 26 september was het dubbel feest in de Stadsschouwburg. Het dak ging eraf tijdens de derde Bonte Gala Avond. Niet alleen vierden we het 100-jarig bestaan van de Stadsschouwburg, maar ook de verjaardag van 25 jarigen die in de zaal zaten.

Interview Mylou Frencken en Brigitte Kaandrop
Zes cabaretiers op het podium: dat zorgt soms voor een lichte chaos. Gelukkig kunnen Mylou Frencken en Brigitte Kaandorp het vinden met hun collega’s: “Ze vallen erg mee.” #100jaarstadsschouwburg

Interview Richard Kemper en Erik van Muiswinkel
De eerste twee voorstellingen van de Bonte Gala Avond zitten er op, nog zes te gaan! Richard Kemper en Erik van Muiswinkel hebben er alle vertrouwen in: "Er staat 750 jaar theaterroutine op het podium." #100jaarstadsschouwburg

Scene foto's Bonte Gala Avond
Op zondag 23 september jl. vond de eerste voorstelling van de Bonte Gala Avond plaats in de jarige Stadsschouwburg Haarlem. Een groot succes met daverend applaus. Hierbij wat scene foto´s van de Bonte Gala Avond.

Roerige tijden
In de jaren tachtig breken roerige tijd aan. Jan Knopper wordt in 1984 de nieuwe directeur. Zijn repertoire is vernieuwend, maar trekt weinig bezoekers. Na Knopper volgen Karel Baart (1988) en Mark den Hertog (1991). Den Hertog besluit in 1998 de verwaarloosde schouwburg te renoveren.

Tentoonstelling '100 Jaar Stadsschouwburg'
De tentoonstelling '100 Jaar Stadsschouwburg' in Museum Haarlem is geopend! Bekijk de beelden en zie welke bijzondere gast het eerste Krolletje van Jopenbier in ontvangst mocht nemen. #100jaarstadsschouwburg

Sneak Preview Bonte Gala Avond met Jaap Lampe
De repetities voor de Bonte Gala Avond zijn in volle gang. Hier alvast een sneak preview. #100jaarstadsschouwburg

Erik van Muiswinkel
“Ik speelde voor het eerst in de schouwburg met de première ‘Met Zak & As’. Wat een ervaring. Ik was buurthuizen gewend. De gaafste plek is het repetitielokaal. Van boven heb je uitzicht over de hele stad.”

Anonieme gift
250.000 gulden ontvangt burgemeester jhr. W.B. Sandberg op 2 mei 1914. Van een anonieme schenker. Voor de bouw van een nieuwe schouwburg. Er moest een plek komen voor ontroering, verrassing, humor en satire.

Verbouwing en heropening
Op 26 september 2008 opent prinses Máxima de vernieuwde schouwburg. Speciaal voor de opening spelen Huis aan de Amstel en Theatergroep Wederzijds het stuk Batte, een eigenwijze musical van Ad de Bont.

Mylou Frencken
“De mooiste plek van de schouwburg is de oude kleedkamer, die nu weg is. Ik weet nog dat er tijdens mijn jazzballetoptredens steeds een jongeman binnenkwam die constant aan het zingen was. Dat was Gerard Joling, nog niet doorgebroken. Hij was toen al erg aanwezig, haha.”

Jan J. Pieterse
“Als eersteklasser zag ik Freek de Jonge optreden op schoolavonden. Daar was hij al in topvorm. In 1969 beleefde ik mijn eerste theatervoorstelling. Van Freek. Mijn eerste optreden was bij een ‘Cabarestafette’, dat ik vervolgens dertig jaar lang presenteerde.”

100 jaar Stadsschouwburg in Museum Haarlem
Ben jij een cultuurliefhebber en ben je benieuwd naar de stadsgeschiedenis van Haarlem? Dan is de expositie 100 jaar Stadsschouwburg Haarlem echt iets voor jou. Te zien vanaf 8 september in het Gasthuis van Museum Haarlem.

Remco Veldhuis
“Mijn oma nam mij mee naar de schouwburg toen ik vijf was. Ik was er al jong aan verknocht. De eerste keer dat ik er zelf speelde was tijdens een ‘Cabarestafette’. Ik heb er een traditie van gemaakt om samen met mijn gezin uiteten te gaan als ik in Haarlem speel.”

Peter Lohr en Toneelgroep Centrum
Na de oorlog gaan burgers weer avonden uit. De schouwburg bloeit weer op. Met Concordia (1945) als nieuwe vaste spelersgroep en voorstellingen over de bevrijding en 700 jaar Haarlem, maakt de schouwburg furore.

Brigitte Kaandorp
“Het Scapino Ballet was mijn eerste schouwburgervaring. Ik zat vooraan en kon zo op het podium kijken. Magisch en bereikbaar tegelijk. Ik heb nooit gedacht dat ik daar ook hoorde, totdat ik op een kroegtafel stond en iedereen hard moest lachen om ‘Annelies van der Pies’”.

Comedia en feest
In 1945 ontstaat een nieuwe vaste spelersgroep, het gezelschap Comedia. Met spelers als Guus Hermus, Ko van Dijk, Mary Dressetlhuys, Elizabeth Andersen en Rika Hopper, beleeft het gezelschap in de eerste maand vier premières in de schouwburg met o.a. Weekend in Californië van Rachel Crothers en Comediespelen van Johan Broedelet.

Richard Kemper
“Mijn toenmalige vriendin nam mij mee naar een voorstelling van Brigitte Kaandorp. Ik was 26. Door Brigitte ben ik Nederlandstalige liedjes gaan schrijven. Het raakte me wat ze zong. Mijn eerste optreden was met Remco (Veldhuis), in 1999. De portier die er toen was, is er bij al onze optredens. Heel bijzonder.”

De Week van Freek
Met De Week van Freek sluit Freek de Jonge het jubileumseizoen van de Stadsschouwburg af met een week vol feestelijk, stijlvol en verrassend theater en cabaret als eerbetoon aan het 100-jarige theater. Een defilé aan verrassende gasten, terugblikken in de tijd en mooie verhalen.

100 jaar directeuren
Van Gerardus Johannes van Gasteren tot Jaap Lampe: allemaal hebben zij op hun eigen manier zaken veranderd en hebben zij bijgedragen aan ontwikkeling van de Stadsschouwburg van Haarlem.

Haarlem Cultuurstad
In het najaar van 2018 viert Haarlem haar rijke cultuuraanbod en Haarlem Marketing maakte er een compilatie van. De Stadsschouwburg heeft ook wat te vieren. Dit jaar wordt extra speciaal, want op 30 september bestaat de schouwburg precies 100 jaar. Het wordt dus een bijzonder theaterseizoen!

100 jaar vol verhalen
Weet u nog hoe de Stadsschouwburg er vroeger uit zag? Wij hebben de foto’s voor u naast elkaar gezet. Op 30 september 2018 bestaat de Stadsschouwburg namelijk precies 100 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum blikken wij de komende maanden terug op 100 jaar Stadsschouwburg.

Jarig op 30 september?
Stadsschouwburg Haarlem wordt op 30 september 2018 honderd jaar en nodigt jarigen uit om gezamenlijk hun verjaardag te vieren. Bent u ook jarig op 30 september?

Audities Scrooge
Wát een moeilijke keuze, er was zoveel talent! De afgelopen weekenden deden 250 kinderen auditie, 54 gingen er door naar de tweede auditie ronde en uiteindelijk hebben we 33 kinderen geselecteerd die mee gaan doen aan Scrooge 2018!