Mozarts Zauberflöte - the next generation

Theu Boermans, OPERA2DAY en Theateralliantie
"Een topprestatie" ★★★★ AD / "cast perfect samengesteld" Theaterparadijs ★ ★ ★ ★
do 2 nov ’23 - zo 5 nov ’23
do 2 nov ’23
-
zo 5 nov ’23

Na het succes van de grootschalige succesvoorstelling Amadeus (2019) brengen regisseur Theu Boermans en zijn vaste team nu de opvolger: Mozarts Zauberflöte - the next generation, een opwindende en actuele bewerking van Mozarts wereldberoemde opera Die Zauberflöte. Het belooft opnieuw een sprankelende, theatrale en muzikale ervaring te worden, uitgevoerd met live koor en orkest. Zoals in de eerste voorstellingen in Mozarts tijd bestaat de cast uit een mix van acteurs en zangers. 

“Let op: bij de avondvoorstellingen is de aanvangstijd gewijzigd naar 19.30 uur. Na de première en eerste voorstellingsweken is gebleken dat de voorstelling bij de oorspronkelijke aanvangstijd (20.00 uur) pas na 23.00 uur eindigt. Voor de kinderen die ook meedoen in de voorstelling is 23.00 uur de maximale eindtijd en daarom is besloten het een half uur eerder te laten beginnen. Excuses voor het ongemak.”

Credits

Cast: Sofia Ferri/Julia van der Vlugt, Roman Brasser, Mike Reus, Erik Plageman, Jasper van Hofwegen, Susan Malaika Bailey, Huub Claessens, Maartje Rammeloo/Klaartje van Veldhoven, Lucie van Ree/Merlijn Runia, Ingeborg Bröcheler, Svenja Gabler e.a. | Vertaling en bewerking: Theu Boermans en Frans van Deursen | Regie: Theu Boermans | Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart | Muzikaal leider: Hernán Schvartzman | Orkest: LUDWIG

Voor deze uitvoering werd een uitdagend nieuw Nederlandstalig libretto geschreven. Het leidt tot een brutale Zauberflöte die even tragisch als komisch is. In een dystopische nabije toekomst hebben de populisten de macht gegrepen. De jonge generatie neemt hier geen genoegen mee en gaat de strijd aan om de oude machthebbers van de troon te stoten. Met de liefde als wapen vechten ze voor een nieuwe wereld van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.


Het verhaal 

Deze radicaal bewerkte Zauberflӧte speelt zich af in een dystopische toekomst waarin een groep ultrarechtse conservatieve mannen, onder leiding van Sarastro, vasthoudt aan de macht. Voor vrouwen, jongeren en minderheden is geen ruimte bij deze machthebbers. Zelfs de koningin van de nacht, oude feministe wordt buitengesloten. Zij vecht, samen met haar prinsessendochter Pamina, tegen de zittende machthebbers., hoewel beiden duidelijk andere motieven hebben voor hun strijd. Zij worden bijgestaan door prins Tamino, terwijl de zittende macht een medestander vindt in Papageno, een opzichter in dienst van het regime. De nieuwe generatie is uit op het verstoten van de macht – op zoek naar een wereld waarin iedereen gelijk is en gelijke kansen krijgt en de aarde weer leefbaar wordt.

Websites: Opera2day | Theater Alliantie

In de media

THEATERKRANT
’De muziek van Mozart, die blijft goddelijk.’ 

THEATERPARADIJS ★ ★ ★ ★
"De cast is perfect samengesteld; een combinatie van zangers die uitstekend acteren en acteurs die zeker zo uitstekend zingen. [...] Een productie waar regisseur Theu Boermans met zijn sterke regie trots op kan zijn."

AD ★ ★ ★ ★
"IJzersterke versie van dystopisch Singspiel" "Een topprestatie"

NRC ★ ★ ★
"Boermans en Van Deursen schreven geslaagde grappen en goed gevonden teksten. Er is visueel spektakel, en na afloop leek het publiek absoluut vermaakt."

HET PAROOL
"Dystopische Zauberflöte voor álle theaterliefhebbers""Sofia Ferri en Svenja Gabler zorgen voor rillingen van loepzuiver genot"
"‘Aantrekkelijk voor álle theaterliefhebbers’"

Volkskrant ★ ★ ★
"Deze musicalachtige versie van Mozarts ‘Zauberflöte’ is een ontroerende voorstelling."

PLACE DE L'OPERA
"Een echte aanrader voor zowel operaliefhebbers als voor mensen die niet zo veel affiniteit hebben met opera als ‘zogenaamd’ klassiek genre"

Programmaboekje
Lees hier het digitale programmaboekje.