Jakop Ahlbom Company

Strangely Familiar
vr 1 mrt ’24 en za 2 mrt ’24
vr 1 mrt ’24
en
za 2 mrt ’24

De Zweeds-Nederlandse regisseur Jakop Ahlbom werkt al ruim drie decennia aan een eigen en eigenzinnig oeuvre met voorstellingen waarin de gebruikelijke logica niet meer geldt. Zijn grote klasse is dat hij pijnlijke situaties op humoristische en poëtische wijze kan verbeelden, zonder dat het drama aan kracht inboet. 

Credits

Concept en regie Jakop Ahlbom | muziek en sounddesign Leonard Lucieer en Jaïm Sahuleka | spel Erwin Boschmans, Yannick Greweldinger, Silke Hundertmark, Fabio Maniglio, Luca Maniglio en Daphne Masé 

Terwijl het nog steeds sterren regent op het spectaculaire ‘Knock-out’ van Jakop Ahlbom Company, komt zijn gezelschap met de nieuwe, surreële en humorvolle voorstelling ‘Strangely Familiar’ over sociale druk en eigenwaarde. Het leven van een onbeholpen man die zichzelf denkt te kennen wordt op de kop gezet wanneer er ineens een dubbelganger verschijnt. Die is alles wat de man niet is en berooft hem van de aandacht waarnaar hij verlangt. Terwijl niemand de gelijkenis ziet, probeert de man zich uit deze miserabele situatie te bevrijden. 

Website: Jakop Ahlbom

In de media

Parool
“Steeds sneller manoeuvreren de personages zich door een decor, dat in rap tempo van vorm verandert. De prullenbak leidt een eigen leven, liften blijven steken op de verkeerde etage.” (...) “Het dubbelgangersmotief speelt een belangrijke rol in het verhaal. Wanneer de man zijn evenbeeld ontmoet, is dat in tegenstelling tot zijn collega’s een vriendelijke gozer. Maar al snel slaan de ontmoetingen tussen beiden voor de hoofdpersoon om in hallucinaties, waarin hij langzaam gek wordt, en zichzelf en de overige vijf spelers eindeloos ziet verdubbelen.”


De Volkskrant
“De dolende muren in het decor van Douwe Hibma en Marlies Schot draaien zonder haperingen langs elkaar. Bedden klappen in, bureautjes uit. Ervaren performers als Silke Hundertmark, Erwin Boschmans en Yannick Greweldinger vinden er moeiteloos hun weg.” (...) “Dat Ahlbom na de klapper van Knock-out (2021) - de succesvolle slapstickcomedy die hij maakte met ISH Dance Collective – nu kiest voor een diametraal andere, ingetogen atmosfeer, getuigt van lef. Maar wat hij er precies mee wil zeggen, in deze tijd, blijft diffuus.”


Theaterkrant
“De voorstelling zit vol beweging, vooral van de decorstukken die een eigen choreografie volgen, maar ook van de spelers die zoals altijd in zijn werk uitmunten in lichaamsbeheersing. Ze bewegen dan eens strak langs elkaar heen, papieren en aktetassen in de hand, dan weer rollenbollen ze koppeltjeduikelend over elkaar heen.” (...) “Iemand die er precies zo uitziet als jij en jou in alles nadoet, moet heel bedreigend zijn, zeker als je al zo paranoia bent. De twee cirkelen om elkaar heen, terwijl de zangeres een nieuw lied inzet: ‘Will you follow me?’”

Onderdeel van Dubbeldans, vijf avonden dans voor maar € 100. Bestel hier de serie Dubbeldans