Antigone

Het Nationale Theater
vr 22 nov ’24 20:00
vr 22 nov ’24
20:00
  • vr 22 nov ’24
    20:00
    Stadsschouwburg Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra per bestelling bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Het Nationale Theater brengt een moderne versie van de Griekse tragedie ‘Antigone’. Nina Spijkers regisseert een grootse muzikale voorstelling, over familie, politiek, stabiliteit en rebellie, die draait om de vraag: wat weegt zwaarder, het maatschappelijke of het individuele belang?

Credits

tekst: Jean Anouilh | vertaling: Bo Tarenskeen | regie: Nina Spijkers | spel: Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus en Mike Zanting

 

De twee broers van Antigone komen allebei om bij de bloedige strijd om Thebe. Als enig overgebleven man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de als landverrader bestempelde broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, wordt met de dood bestraft. Antigone is echter vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven. Ze zoekt steun, maar raakt steeds meer geïsoleerd. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht.

Na Shakespeares ‘Coriolanus’ keert Nina Spijkers terug naar de politieke arena: 
“Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt? Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van ‘Antigone’ in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.”

Audiodescriptie

Deze voorstelling is geschikt voor visueel uitgedaagden. Voorafgaand aan de voorstelling wordt speciaal voor blinde en slechtziende bezoekers een 'meet & feel' georganiseerd. Bij deze speciale inleiding kunnen zij alvast kennismaken met de stem van de acteurs en voelen aan decorstukken, kostuums en rekwisieten. Tijdens de voorstelling kijkt een tolk live mee en beschrijft wat er op het podium gebeurt. Dit is via een koptelefoon te horen. Wil je gebruikmaken van de audiodescriptie? Kies dan bij het bestelproces voor het kaarttype ‘met audiodescriptie’. Je ontvangt voor de voorstelling nog een servicemail met extra informatie over je bezoek.

Inleiding

19.00 - 19.30 uur | Spiegelcafé
Voorafgaand aan de voorstelling wordt er een inleiding georganiseerd in het Spiegelcafé van de Stadsschouwburg. De inleider geeft een minicollege over de inhoud en het maakproces. Deze is gratis en kan gereserveerd worden tijdens het bestellen van tickets voor de voorstelling. Let op: er is beperkt plek. 

Website: HNT

Een grootse, muzikale voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie.