Met jouw bijdrage maken we deze projecten mogelijk
Educatie voor kinderen


Onze missie: alle kinderen in Haarlem op onze podia!
Culturele ontwikkeling is belangrijk voor elk kind. Muziek en theater helpen vaardigheden als zelfstandigheid, zelfexpressie en samenwerking te bevorderen. Daarom bieden wij alle kinderen in Haarlem deze mooie ervaring. We willen dat zij zich thuis voelen in de Stadsschouwburg en ontdekken hoe leuk theater is!

We bieden hierbij steeds de combinatie van (leren) kijken naar een mooie voorstelling en je eigen talent ontdekken door zelf op het podium te staan.


Voorstellingen en concerten

Jeugdtheater vormt een belangrijk onderdeel van de programmering in de Stadsschouwburg, zowel door voorstellingen in de vrije verkoop als door schoolvoorstellingen. De schoolvoorstellingen worden in samenwerking met Stichting Hart aan schoolklassen aangeboden in het Cultuurmenu, waar bijna alle Haarlemse scholen aan meedoen. Ook ontvangen we jaarlijks dansscholen voor hun einduitvoering en basisscholen voor hun groep 8 musical.


Educatierondleidingen

Daarnaast ontvangen we in de Stadsschouwburg zo’n 60 schoolklassen per jaar voor een interactieve rondleiding. Kinderen staan zelf op het toneel en maken onder leiding van theaterdocenten in korte tijd een eigen voorstelling. Bovendien kunnen we gratis een Kunstbus aanbieden voor rondleidingen, waardoor het voor scholen veel makkelijker wordt om te komen.


Laagdrempelige activiteiten

We organiseren in samenwerking met de Haarlemse muziek- en theaterscholen een jaarlijkse Kindertheaterdag en activiteiten in de wijk, zoals een theaterzomerkamp in Schalkwijk samen met de Wereldmuziekschool. In de zomervakantie maken kinderen in een week tijd zelf een voorstelling. Deelname aan deze activiteiten en projecten is gratis, zodat het voor elk kind mogelijk is om mee te doen.

Niet voor alle gezinnen in Haarlem behoort een uitje naar het theater tot de mogelijkheden. Daarom bieden we ook regelmatig vrijkaarten aan voor (kinder)voorstellingen. Bijvoorbeeld voor gezinnen uit kansarme wijken of vluchtelingen.

Talentontwikkeling voor jonge makers


Jonge makers en talenten zijn de toekomst van theater en muziek

We vinden het belangrijk om te investeren in de toekomst van theater en muziek door jonge makers een podium te bieden en talentontwikkeling te stimuleren. Zo zijn Haarlemse professionele én amateurbeoefenaars van theater welkom in onze repetitiestudio en theaterzaal.


Club Kenau

Wij willen graag een broedplaats zijn voor talenten op het toneel en achter de schermen. Daarom werken we samen met Club Kenau, inmiddels het huisgezelschap van de Stadsschouwburg, dat bestaat uit vier jonge, professionele theatermakers: Jasper van Hofwegen, Marlies Bosmans, Bart Sietsema en Emma van Muiswinkel. Deze samenwerking zorgt voor een bijzondere kruisbestuiving. De Stadsschouwburg vormt de basis waar Club Kenau veel creativiteit en gedurfde, nieuwe theaterideeën in kan brengen en hun ondernemerschap kan laten groeien.

Voor deze jonge theatermakers zetten wij specifiek in op hun ontwikkeling van kleine zaal- en vlakke vloerproducties naar grote zaalproducties, waarbij ze leren om met een verhaal en muziek een groot publiek te bereiken zonder in te boeten aan artistieke ambities. Elke productie nodigen zij ook een aantal stagiaires of net-afgestudeerden van theateropleidingen uit om mee te draaien. 

Eigen producties


Wij produceren echte Haarlemse voorstellingen

In onze gebouwen presenteren wij een breed aanbod van theater en muziek. Daarnaast produceren wij een aantal eigen voorstellingen per jaar. Al vanaf 2011 maken we onze eigen familievoorstellingen rond de kerst. Sinds een paar jaar treden we ook in de zomer naar buiten met een voorstelling in de open lucht. Iedereen in de stad kan meegenieten van de reuring op ons voorplein!

Onze eigen producties zijn echte Haarlemse voorstellingen met actuele thema’s voor het hele gezin, bijvoorbeeld de Haarlemse historische vrouwen Malle Babbe en Kenau Hasselaer. Zo kunnen we het Haarlemse publiek op een toegankelijke manier betrekken bij onze producties en verlagen we de drempel om het theater te bezoeken.

Mede dankzij de steun van fondsen, Founders en Vrienden kunnen wij investeren in onze eigen producties en wordt theaterbezoek nóg toegankelijker en relevanter voor het Haarlemse publiek.

Initiatieven tegen eenzaamheid


Op dit moment zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. De verwachting is dat dit in 2030 2,1 miljoen mensen zijn. Wij hebben samenwerkingen met diverse zorginstellingen in Haarlem en omgeving om een aantal concerten per jaar live te streamen naar de zorginstelling. Zo kunnen we ouderen die niet meer mobiel genoeg zijn om onze zalen te bezoeken toch een middag of avond vol cultuur bieden.

Vanuit het programma Eén tegen eenzaamheid zijn in vele gemeenten plaatselijke coalities gevormd om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. In deze stad is er de coalitie Haarlem Ontmoet, die zich ten doel stelt om door samenwerking met maatschappelijke organisaties eenzaamheid onder de inwoners terug te dringen en te voorkomen. Door ons te verbinden aan de coalitie willen we mensen uit deze doelgroep actief betrekken door het aanbieden van speciale, op deze doelgroep afgestemde activiteiten.