Educatie aanbod voor scholen

Theater inspireert! In de Stadsschouwburg Haarlem ontvangen we graag leerlingen van zowel basis- als voortgezet onderwijs. Met de hele klas een voorstelling bezoeken, of juist met z’n allen op het toneel staan bij een workshop, het kan allemaal! Samen met jou kijken we graag hoe een bezoek aan de schouwburg past binnen een onderwijsprogramma.

Hieronder vind je meer informatie. Heb je een vraag over een voorstelling of wil je een programma op maat boeken? Neemt dan contact met ons op via educatie@ssphaarlem.nl

Basisonderwijs

Schoolvoorstellingen 
In samenwerking met het Hart Haarlem bieden wij regelmatig schoolvoorstellingen in de schouwburg aan voor leerlingen van groep 3 tot en met groep 8. Kijk op www.hart-haarlem.nl voor meer informatie. Mocht je met ons na willen denken over een andere voorstelling voor jouw school in de schouwburg, neem dan contact met ons op via educatie@ssphaarlem.nl.

Workshops  
Liever zelf aan de slag op het toneel? Dat kan! Speciaal voor groep 5 & 6 van het basisonderwijs bieden we de theatrale rondleiding ‘Paniek in de schouwburg’ aan. Samen met een theaterdocent ga je met de klas het hele gebouw door en doe je verschillende theater- en speloefening. Je eindigt op het toneel en speelt daar in kostuum met je klas een heus toneelstuk!

Duur programma: 1,5 uur
Kosten programma: €60 per 15 leerlingen.
Om het programma te boeken kan je contact opnemen met ons via educatie@ssphaarlem.nl

Speciaal onderwijs
Ons workshopprogramma is ook te boeken voor klassen in het speciaal onderwijs. Neem contact met ons op om jouw wensen te bespreken. We denken graag met je mee!

Voortgezet onderwijs

Een voorstelling bezoeken met de klas
Wil je als docent met een groep leerlingen een voorstelling bezoeken? Of wil je meer weten over het educatieve aanbod van een gezelschap of een workshop organiseren rondom het bezoek aan een voorstelling? Neem dan contact op met ons op via educatie@ssphaarlem.nlKlik hier voor onze selectie van voorstellingen voor jongeren.

Vind je het lastig om de klas voor te bereiden op een bezoek aan de schouwburg? Ook daar kunnen we bij helpen. Veel theatergezelschappen ontwikkelen educatiemateriaal bij hun voorstellingen dat goed ingezet kan worden als voorbereidend materiaal in de klas. Daarnaast hebben we ook een aantal spelregels opgesteld voor tijdens het bezoek. Die vind je onder het kopje 'Spelregels voorstellingsbezoek'.


Meer informatie?
Heb je een vraag over een voorstelling of wil je een programma op maat boeken? Neem dan contact met ons op via educatie@ssphaarlem.nl.

Spelregels voorstellingsbezoek

Bezoek je een voorstelling met de klas? Dan hebben we een aantal spelregels. We vragen je deze regels voor de voorstelling door te nemen met de leerlingen.

Voor leerlingen

  • Denk aan de acteurs: De acteurs staan live op het podium en moeten zich kunnen concentreren op hun spel. Bewaar de gesprekken met klasgenoten of het commentaar op de voorstelling tot na de voorstelling en blijf tijdens de voorstelling op je plek zitten.
  • Aanwijzingen van het personeel van de Stadsschouwburg Haarlem dienen altijd te worden opgevolgd. Het personeel is bevoegd de toegang te ontzeggen of het verblijf vroegtijdig te beëindigen.
  • Jassen en tassen worden verplicht afgegeven bij de garderobe.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in de theaterzaal.
  • Mobiele telefoons worden vóór de voorstelling uitgezet.
  • Toiletbezoek alleen voor aanvang van de voorstelling of in de pauze.
  • Roken is in het gebouw nergens toegestaan.

Voor docenten

  • Voorbereiding. We gaan ervan uit dat het theaterbezoek voorbereid wordt in de les en dat de regels worden doorgenomen met de groep. De educatiemedewerker van het theater, het gezelschap kan daarbij ondersteunen. Voor meer informatie over educatieve programma’s bij voorstellingen kun je contact met ons opnemen via educatie@ssphaarlem.nl.  
  • Begeleiders. We verwachten dat er per 15 leerlingen één begeleider meekomt en dat deze bij het niet naleven van de spelregels in ons theater ingrijpt. De begeleiders zitten tussen de leerlingen zodat ze, als het nodig is, kunnen ingrijpen.
  • Laatkomers kunnen niet altijd toegelaten worden tot de voorstelling. Ook werkt het vaak erg onrustig als er scholieren naar het toilet gaan tijdens de voorstelling. Zorg dat de groep er minstens een kwartier voor aanvang is.