PodCast & Crew

Hier hoor je alles over theater en muziek in Haarlem. De PodCast & Crew is een kijkje in de keuken van de acteurs, de musici, de regisseurs en andere podiumkunstmakers. Elke week ontvangen we verschillende makers en hebben we het over inspiratiebronnen, geheime plannen en succesvolle nieuwe ideeën. Je hoort het hier. 

10. Philharmonie najaar 2021 met Liesbeth den Boer & Laura Marcus

Programmeurs Laura Marcus en Liesbeth den Boer zijn in gesprek gegaan met interviewers Rinske Wels en Micha Windgassen. In deze podcast vertellen ze je alles over het nieuwe seizoen, waar je écht naartoe moet en waarom ze voor bepaalde artiesten en gezelschappen hebben gekozen.

Luister via

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

9. Stadsschouwburg najaar 2021 met Laura Marcus

Programmeur Laura Marcus is in gesprek gegaan met interviewers Rinske Wels en Micha Windgassen. In deze podcasts vertelt ze je alles over het nieuwe seizoen, waar je écht naartoe moet en waarom ze voor bepaalde artiesten en gezelschappen heeft gekozen.

Luister via

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

Wandeltips

Maak van je dagelijkse wandeling een cultureel uitje met de PodCast & Crew. Onze gasten vertellen over huninspiratiebronnen, geheime projecten en culturele tips, terwijl jij wandelt door Haarlem, Elswout of de Kennemerduinen.

1 aflevering (45 minuten)

2 afleveringen (1,5 uur)

3 afleveringen (2 - 2,5 uur)

8. Belle en het Beest - Het Balletorkest (Geert Lageveen en Jan Pieter Koch)

Deze week zijn er weer twee inspirerende gasten in de podcast. Geert Lageveen is schrijver, acteur en regisseur. Jan Pieter Koch is componist en musicoloog (lees: lopende muziekencyclopedie). Samen werken zij aan de nieuwe voorstelling Belle en het Beest van Het Balletorkest, die in april 2022 in de Grote Zaal van de Philharmonie te zien is. In deze bijzondere uitvoering van het sprookjesverhaal speelt het orkest niet in de bak, maar op het podium. De theatermakers vertellen hoe zij deze uitdaging aangingen en hoe de repetities in de Philharmonie zijn verlopen. Zo luisterden ze samen uren lang naar muziek en kwamen de orkestleden steeds meer in hun acteerrol. Ook leggen Lageveen en Koch uit hoe ze in de theaterwereld zijn terechtgekomen én wat zij mee willen geven aan de nieuwe generatie.

Luister via

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

7. Jos Wienen (burgemeester Haarlem)

Niemand minder dan Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, is deze week te gast in onze PodCast & Crew. Middenin in zijn wittebroodsweken vertelt hij over het jaar van extremen. Een jaar dat voor de burgemeester vol zat met verdriet, maar ook met veel liefde. Zo praat hij over zijn vrouw, gezin en overleden ouders. Wienen legt uit wat het burgemeesterschap zo geweldig maakt, maar ook over de keerzijde die hij in 2018 zelf ondervond. De interviewers vragen hem natuurlijk alles over de rol van muziek en cultuur in al deze fases van zijn leven. Tot slot werpt Wienen een blik vooruit naar een toekomst zonder corona én hopelijk nog steeds als burgemeester van deze prachtige stad.

Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

6. Joost Spijkers (Ashton Brothers)

Ashton Brother Joost Spijkers neemt ons mee in zijn bijzondere leven als circusartiest met hoogtevrees. Een leven dat volledig in het teken staat van kunst: vol zang, dans en acrobatiek. Hij vertelt over hoe de samenwerking met zijn ‘broers’ tot stand is gekomen én wat hem dat heeft gebracht. De veelzijdige theatermaker is inmiddels ook uitgegroeid tot een soloartiest. In zijn voorstellingen zingt hij over onderwerpen als de liefde, het leven en de dood. Tot slot neemt Joost ons mee in zijn droomwereld waarin alles kan wat normaal niet mogelijk is.

Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

5. Scapino Ballet Rotterdam

In deze aflevering zijn Bonnie Doets en Claire de Caluwe te gast. Twee verschillende generaties danseressen bij het ‘eigenwijze’ Scapino Ballet Rotterdam. Bonnie danst al sinds 1993 bij het gezelschap, Claire is een aanstormend talent en doet momenteel mee aan het Young Talent Program. Vanuit hun coronabubbel in Rotterdam vertellen ze over hoe zij professioneel danseressen zijn geworden en hoe ze het topsportleven volhouden. De danseressen nemen ons mee in het maakproces van een voorstelling en praten vol lof over het gezelschap, de artistiek directeur en elkaar. Twee grote talenten met verschillende uitdagingen en toekomstplannen, maar met dezelfde passie en werklust.

Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

4. Serge van Veggel & Wiebe-Pier Cnossen 

In alweer de vierde aflevering van PodCast & Crew zijn van Opera2Day artistiek directeur Serge van Veggel en zanger Wiebe-Pier Cnossen te gast. Ze vertellen alles over de nieuwe opera ‘The Mad King’: een coronaproof voorstelling over een geïsoleerde man die tot gekte wordt gedreven door de stemmen in zijn hoofd. Het beruchte, maar komische stuk is toepasselijk in de hedendaagse tijd. Wiebe-Pier vertelt ook over zijn carrière als stemacteur, onder andere voor de Nederlandse versie van de succesvolle Disneyfilm Coco. Verder vertellen de beide mannen hoe ze zijn wakker gekust door opera en waarom je altijd je dromen moet volgen. Ook beantwoorden Serge en Wiebe-Pier de nieuwe kijkersvraag en geven ze hun cultuurtips. Een inspirerende podcast met twee bevlogen gasten!

Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

3. Freek de Jonge

In aflevering 3 is Freek de Jonge aan het woord. De nestor van het Nederlandse cabaret vertelt onder meer over het ervaren van de "flow" tijdens een optreden, de balans tussen vorm en inhoud, hoe het is om te spelen voor slechts één persoon in het publiek, zoals tijdens zijn zesde verkiezingsconference, opgenomen in Stadsschouwburg Haarlem. Hij geeft ons ook een kijkje in zijn begintijd met Bram Vermeulen en zijn huwelijk met Hella.

Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

2. Noël Fischer (Artistiek leider HNTjong)

In deze aflevering is Noël Fischer te gast. Noël is artistiek leider van HNTjong. Haar voorstellingen kenmerken zich door een fysiek rauwe, beeldende aanpak van grensverleggende, soms controversiële onderwerpen. Ze ondermijnt in haar werk alle vaststaande ‘hokjes’ van gender, kleur en klasse. Haar inspiratie vindt ze middenin de samenleving en ze regisseert nieuw geschreven teksten naast actuele (jeugd) bewerkingen van bestaand toneelrepertoire.

Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor
Google Podcasts

1. Bart Schneemann (NBE)

Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE), is te gast in de eerste aflevering van de PodCast & Crew. Het ensemble brengt op zondag 21 maart a.s. een stream vanuit de Kleine Zaal in de Philharmonie met Jong NBE. Bart vertelt in de podcast o.a. over de ‘NBE-familie’, over zijn jeugd in Australië en over wat de huidige maatregelen juist wel mogelijk maken. Daarnaast heeft hij voor de luisteraar culturele tips en mooie luisterfragmenten.


Luister via:

Spotify
Apple Podcasts
Anchor

Interviewers
Micha Windgassen (links) is muziekredacteur, presentator en organisator van concerten. Ze zet zich al jaren in om klassieke muziek toegankelijker te maken voor een brede doelgroep, onder andere voor Het Concertgebouw, Oranjewoud Festival en NPO Radio 4. De Haarlemse Rinske Wels (rechts) is (theater)journalist voor o.a. de VARAgids en Trouw, en ze maakt podcasts. Haar nieuwsgierigheid naar artiesten, hun verhalen en inspiratiebronnen is een belangrijke drijfveer voor de interviews die zij houdt.