Koning van Haarlem

Muzikale zomerkomedie in de buitenlucht
do 24 aug ’23 - zo 10 sep ’23
do 24 aug ’23
-
zo 10 sep ’23

Voor het vierde jaar op rij strijkt Club Kenau in de zomer neer op het voorplein van Stadsschouwburg Haarlem met een oer-Haarlemse familievoorstelling in de buitenlucht: Koning van Haarlem. De Club neemt je mee naar het jaar 1806 waarin de jongere broer van Napoleon tegen zijn zin naar Paviljoen Welgelegen (het huidige provinciehuis) verhuist om koning van Holland te worden. Om zijn verblijf in Haarlem te veraangenamen verzint hij een list. Maar wat als iedereen gelooft in de leugen?

Credits

Spel Marlies Bosmans, Emma van Muiswinkel, Jasper van Hofwegen, Wendy Briggeman, Myrthe Huber regie Stijn Dijkema tekst Marlies Bosmans muziek en liedteksten Bart Sietsema dramaturgie Jasper van Hofwegen kostuums Evelien Pfeiffer decor Han Ruiz Buhrs choreografie Bianca Hasselbaink artistieke leiding Club Kenau productie Stadsschouwburg Haarlem Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Cultuurstimuleringsfonds Gemeente Haarlem, Prins Bernard Cultuur Fonds Noord-Holland, VSB Fonds

Praktische informatie

Op de stoel ligt een koptelefoon voor je klaar. We raden je aan om een dekentje meenemen tegen eventuele kou en een regenjas wanneer er lichte regen voorspeld is. Bij slechter weer wordt de voorstelling naar binnen verplaatst. 

In dit losjes op de feiten gebaseerde verhaal wordt Lodewijk Bonaparte door zijn oudere broer Napoleon naar Haarlem gestuurd om daar koning te worden. Haarlem zit niet te wachten op een Franse koning en Lodewijk is het beu om gecommandeerd te worden door zijn broer. Hij besluit daarom te wisselen van rol met zijn bediende Vick. Maar als hij er achter komt dat Vick zich steeds beter voelt in zijn nieuwe ambt en dat zijn nieuwe vriendin, de activiste Mietje Hulshoff, een aanslag wil plegen op de koning, krijgt hij het Frans benauwd. 

Kan Lodewijk de situatie nog redden en de inauguratie van de koning doen slagen zonder zelf door de mand te vallen? Een ding is zeker, het wordt weer zomers genieten voor (iets oudere) kinderen en volwassenen met deze muzikale familievoorstelling bomvol hertaalde Franse chansons, live muziek en een stoet aan bonte figuren.

Iedereen krijgt bij de Koning van Haarlem een koninklijke entree via de majesteitelijke deuren van het laad- en losgedeelte van de Stadsschouwburg. Je komt op audiëntie in Lodewijks Franse optrekje, waarna we met z’n allen naar Nederland afreizen. 

Du pain, du vin, du Boursin

Bourgondisch genieten met z’n tweeën tijdens de voorstelling met een goed gevuld mandje lekkers. Twee flesjes witte wijn van 25cl, een stokbrood Boursin en een tros verfrissende druiven maken de Franse expérience compleet deze zomer! Bestel het mandje voor 15 euro tijdens het bestellen van de voorstellingstickets. Het is niet mogelijk om op de middag of avond zelf het mandje te bestellen.