Junior Company van Het Nationale Ballet

Tien
★★★★ de Volkskrant ''De dansers van de Junior Company schitteren in jubileumprogramma''
do 22 feb ’24 en vr 23 feb ’24
do 22 feb ’24
en
vr 23 feb ’24

Dit seizoen viert de Junior Company van Het Nationale Ballet haar tienjarig jubileum én dat van artistiek coördinator Ernst Meisner met een extra feestelijk tourneeprogramma. 

Credits

Toccata (Première voor de Junior Company): Choreografie Krzysztof Pastor | Muziek Wojciech Kilar – Pianoconcert nr. 1 (1996): Toccata

Valse Fantaisie: Choreografie George Balanchine | Muziek Mikhail Glinka – Valse-Fantaisie in b-mineur (1856)

Echoes of Memories (wereldpremière): Choreografie Joseph Toonga | Muziek Mönöchröme by Orin "oriyo" Norbert & Joshua Benjamin

Ephemeral (wereldpremière): Choreografie Wubkje Kuindersma | Muziek Amelia Clarkson

Tu Me Manques (wereldpremière): Choreografie Kirsten Wicklund | Muziek Giulio Caccini

Het feestelijke programma omvat ‘Valse Fantaisie’, een klassiek-romantisch juweel van meesterchoreograaf George Balanchine, drie nieuwe creaties én een werk dat voor het eerst door de Junioren wordt gedanst.

De Brits-Kameroense choreograaf Joseph Toonga, afkomstig uit de hiphopscene, maakt zijn eerste werk voor de Junior Company. Ook Wubkje Kuindersma en Kirsten Wicklund maken een nieuwe creatie voor ‘10’. Van Krzysztof Pastor, voormalig danser en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, staat het atletische ‘Toccata’ op het repertoire, waarin de jonge dansers hun veelzijdige talent kunnen etaleren.

 

18.30 - 19.00 uur - Openbare balletles in de zaal (gratis deuren gebouw open 18.00 uur)

Tijdens de openbare balletles zie je de dansers zich opwarmen. Dit is noodzakelijk zodat het lichaam optimaal kan presteren tijdens de voorstelling. Voor veel mensen is deze openbare barre een eerste kennismaking met de basisprincipes van klassiek ballet. Een uniek kijkje in de keuken van de dansers! Na afloop van de voorstelling is er een meet & greet en ontmoet je een danser. Heb je een prangende vraag of wil je met de danser op de foto, dat kan! 

In de pers

de Volkskrant ★★★★
''Zonder opsmuk van imponerende decors, waarachter ze zich nog zouden kunnen verschuilen, dansen ze een breed spectrum aan choreografieën.''
''De dansers van de Junior Company van het Nationale Ballet schitteren in jubileumprogramma ‘’Tien’’.''

Het Parool
''Jubileumprogramma van Junior Company heeft een ongegeneerd triomfantelijke climax.''
''In de tien jaar van haar bestaan heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet zich ontwikkeld tot een ware kweekvijver voor talent.''

Scènes ★★★★
Je hoort en ziet, hoe er over nagedacht is, en dat het op z’n minst veel zweet en wie weet ook wel wat tranen heeft gekost om tot dit resultaat te komen.

Critical Dance over de Junior Company
“The Junior Company, founded in 2013, forms an important element in the life cycle of the mother company (..) The program they brought to London was uplifting, thoughtful and with a hefty dose of comedy. Each item had a different voice showing the versatility of these committed young dancers.”

The New York Times
“Set to a delectable waltz by Glinka, Balanchines ‘Valse Fantaisie’ demands ease, quickness and lightness of its interpreters.”

Website: Het Nationale Ballet

Junior Company danst vier eigentijdse stukken en een klassiek meesterwerk.