CREOLE

Illusionary Rockaz Company
Dansdagen Haarlem
za 13 apr ’24 21:00
za 13 apr ’24
21:00
  • za 13 apr ’24
    21:00
    Schuur Benedenzaal

Tijdens Dansdagen Haarlem zoekt choreograaf Shailesh Bahoran in CREOLE naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur. Want in een bevolking die bestaat uit onder andere Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Joden en Nederlanders is het niet gemakkelijk de echte Surinamer te definiëren. Hoe kan er een nieuwe cultuur, rijk aan gebruiken, gemeenschapszin en energie voortkomen uit een gedeelde negatieve geschiedenis?

Dansdagen Haarlem is een samen­wer­king met de Schuur en wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Cultuur­sti­mu­le­rings­fonds, het Cultuur­fonds en gemeente Haarlem

De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. In deze samensmelten van culturen ziet Shailesh een symbolische link met de hiphopcultuur. Ook die ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden, en ontwikkelde vervolgens tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht.

Shailesh, onlangs genomineerd voor een Zwaan, werkt in deze voorstelling met dansers die de uiteenlopende achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied. Hij werkt daarbij in een vorm waar niet een verhaallijn maar de energie en emotionele weerspiegeling van de cast de belangrijkste drijfveren zijn voor de choreografie.

Voorprogramma en Doorgedraaid
De wekelijkse DJ avond in het Schuurcafé staat tijdens Dansdagen Haarlem in het teken van de artiesten die dit weekend te zien zijn. Voorafgaand aan de voorstelling CREOLE van Illusionary Rockaz Company wordt er in het Schuurcafé samen met DJ Lucas Benjamin geluisterd naar Creoolse muziek om zo context te geven aan de voorstelling. Na de voorstelling draait de DJ door en kan je dansend genieten van de lekkerste Surinaamse snacks door chef Emmo Achthoven.

Over Shailesh Bahoran
Ter voorbereiding op CREOLE stelt IRC Shailesh voor. Waar kwam de inspiratie voor CREOLE vandaan, en hoe verloopt het proces tegenwoordig? Lees hier het interview met hem.

Let op: deze voorstelling is in Schuur. Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via de website van Schuur. 

Cast & crew

Concept, Regie Shailesh Bahoran
Choreografie Shailesh Bahoran ism de dansers
Dansers Chandenie Gobardhan, Joley Groeizaam, Patrick Karijowidjojo, Marchano Sarijoen, Ser Sebico, Jentel Schiettekatte
Lichtontwerp Mike den Ottenlander
Compositie Rik Ronner
Fotocredit Shueti

Onderdeel van