De zaak Shell

Bureau Vergezicht
“Documentair theater van het allerhoogste niveau.” - Scènes ★★★★★
do 3 okt ’24 20:00
do 3 okt ’24
20:00
  • do 3 okt ’24
    20:00
    Stadsschouwburg Zaal
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra per bestelling bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Bosbranden, overstromingen en hitterecords zijn aan de orde van de dag. Waarom zit er dan toch zo weinig schot in het oplossen van het klimaatprobleem?

Credits

concept, tekst en spel: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit | eindregie: Erik Whien | spel: Musia Mwankumi, Janneke Remmers en Jaap Spijkers | dramaturgie en tekstbijdrage: Freek Vielen | scenografie en lichtontwerp: Wikke en Marloes | geluidsontwerp: Christiaan Verbeek | kostuum: Fransje Christiaans

 

In ‘De zaak Shell’ van Bureau Vergezicht zien we belangrijke hoofdrolspelers in het klimaatdebat uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. In vijf monologen schuiven de acteurs de verantwoordelijkheid steeds door naar een andere partij: de klimaatcrisis is uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis. 

Directe aanleiding voor deze productie is de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell. Inzet: Shell dwingen de bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit beten zich vast in deze zaak. Hun stuk werd in 2020 lovend ontvangen door pers en publiek en ze ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival.

Website: De zaak Shell

Inleiding

19.00 - 19.30 uur | Spiegelcafé
Voorafgaand aan de voorstellingen wordt er een inleiding georganiseerd in het Spiegelcafé van de Stadsschouwburg. De inleider geeft een minicollege over de inhoud en het maakproces. Deze is gratis en kan gereserveerd worden tijdens het bestellen van tickets voor de voorstelling. Let op: er is beperkt plek.

In de pers

Scènes ★★★★★
“Documentair theater van het allerhoogste niveau.”

de Volkskrant ★★★★★
“Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: ‘De zaak Shell’ doet het.”

NRC ★★★★★
“Nuyens en De Wit maken haarfijn inzichtelijk hoe de klimaatcrisis op dit moment vooral een verantwoordelijkheidscrisis is.”

“Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: ‘De zaak Shell’ doet het.” - de Volkskrant ★★★★★