Elza Jo

Madame Butterfly

Theater Oostpool
do 8 mei ’25 en vr 9 mei ’25
do 8 mei ’25
en
vr 9 mei ’25

‘Madama Butterfly’ is met haar prachtige aria’s al ruim een eeuw een hoogstandje uit de operageschiedenis. Maar wat vertelt Puccini’s muzikale meesterwerk, dat zich afspeelt in Japan, ons eigenlijk? Na het overweldigende succes van ‘De Bananengeneratie’ zet regisseur Char Li Chung een nieuwe stap in de Aziatische representatie in de Nederlandse theaters en maakt een radicale, eigentijdse theaterbewerking van de Italiaanse tragedie.

Credits

regie: Char Li Chung | spel: Cystine Carreon e.a. | dramaturgie: Madelon Kooijman | scenografie: Yannick Verweij | lichtontwerp: Yuri Schreuders | kostuumontwerp: Patricia Lim

 

Bij Puccini draait het om het liefdesverhaal van de Japanse geisha Cio-Cio-San, bijgenaamd Butterfly. Tot over haar oren verliefd trouwt ze met de Amerikaanse marineofficier Pinkerton, die na hun huwelijk echter terugkeert naar zijn geboorteland. Butterfly blijft verlaten achter terwijl ze in verwachting is van hun zoon. Na drie jaar keert haar geliefde terug, maar niet voor de hereniging waar ze hoopt.

Char Li Chung breekt resoluut met het originele verhaal. In zijn ‘Madame Butterfly’ komt Cio-Cio-San eindelijk zelf aan het woord. Niet langer staat het oriëntalistische, mannelijke perspectief centraal, maar krijgt zij de zeggenschap over haar verhaal. Het werd hoog tijd.

Website: Oostpool


Inleiding

19.00 - 19.30 uur | Spiegelcafé
Voorafgaand aan de voorstellingen wordt er een inleiding georganiseerd in het Spiegelcafé van de Stadsschouwburg. De inleider geeft een minicollege over de inhoud en het maakproces. Deze is gratis en kan gereserveerd worden tijdens het bestellen van tickets voor de voorstelling. Let op: er is beperkt plek.

Hoofdpersoon uit Puccini’s wereldberoemde opera eist haar eigen verhaal op.