Introdans

Spring
vr 29 mrt ’24 en za 30 mrt ’24
vr 29 mrt ’24
en
za 30 mrt ’24

Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans een programma rond Mauro Bigonzetti (1960), live begeleid door de aanstekelijke, rauwe zang van de Zuid-Italiaanse vrouwenfolkgroep Assurd. 

De creaties van de meesterchoreograaf zijn heel divers van karakter. ‘Spring’ belicht vooral de uitbundige kant van zijn oeuvre, met twee publieksfavorieten en een nieuwe, bruisende choreografie, die de Italiaan speciaal voor Introdans maakt. Het feestelijk openingsdeel voor de pauze biedt, naast deze nieuwe creatie, ook nog drie delen uit ‘Rossini Cards’. Bigonzetti liet zich hiervoor inspireren door het werk van zijn landgenoot Gioacchino Rossini (1792-1868), een beroemd barokcomponist, maar ook een uitstekende kok. Het is een strakke, groteske choreografie waarin op het eind alle remmen losgaan. Na de pauze vervolgt ‘Spring’ met Bigonzetti’s opzwepende meesterwerk ‘Cantata’. In dit aardse en gepassioneerde powerstuk laat de choreograaf de verschillende karakters uit een Italiaans dorp prachtig tot leven komen, geïnspireerd door de aanstekelijke, rauwe zang van Assurd.

Mauro Bigonzetti (1960, Rome) leidde onder meer het beroemde Ballet de la Scala in Milaan en werkt als freelance choreograaf voor balletgezelschappen in en buiten Europa, waaronder toonaangevende gezelschappen als het Moskouse Bolsjoj Ballet, English National Ballet, Stuttgarter Ballett, New York City Ballet en Les Grands Ballets Canadiens. Introdans-directeur Roel Voorintholt: “We streven er bij Introdans naar om jaarlijks een programma uit te brengen waarin we de focus leggen op het werk van één choreograaf; iemand die voor ons gezelschap van groot belang is. Om op die manier ook de lijn in iemands ontwikkeling te kunnen laten zien. Maar in het geval van Bigonzetti zeker ook omdat we weten dat we ons publiek met deze bijzondere ode een groot plezier doen. Bigonzetti’s werk is enorm ‘uplifting’, je krijgt er energie van, zin om zelf te dansen en om het leven te vieren.”
 

In de pers

Dance Review over ‘Rossini Cards’
“A positive and uplifting reaffirmation of the endurance of the human spirit.”

Het Parool over ‘Cantata’
''In Cantata vermaken de mannen en vrouwen zich door elkaar te verleiden en uit te dagen (..) 
hier zwiept alle levenskracht dwars over het podium door de ruimte''

De Gelderlander
‘Cantata is enerverend, uitgelaten, bij vlagen heerlijk bizar en doet het publiek vooral naar het
eind toe naar adem happen’

Website: Introdans

Inleiding

19.00 uur | Spiegelcafé
De inleider geeft een minicollege over de inhoud en het maakproces. De inleiding is gratis en kan gereserveerd worden tijdens het bestellen van tickets voor de voorstelling.

Feestelijk het voorjaar in met de uitbundige dans van Mauro Bigonzetti.