J.S. Bach - De Apocalyps

OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging
zo 21 jan ’24 20:00 - 22:20
zo 21 jan ’24
20:00 - 22:20
  • zo 21 jan ’24
    20:00 - 22:20
    Pauze 21:10
    Stadsschouwburg Zaal

Kijkend naar zijn dramatische en emotionele passies en cantates, kun je je voorstellen dat Bach ook een fantastische operacomponist zou zijn geweest. Dat was er ook bijna van gekomen. Uitgedaagd door die gedachte creëerden OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging ‘de opera die Bach nooit schreef’.

De opera vertelt het waargebeurde verhaal van Jan van Leyden. Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. Een heilstaat werd opgericht. Die radicaliseerde en werd tot dictatuur. We volgen Jan van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. We beleven daarmee van binnenuit hoe de tijdloze mechanismen van populisme, polarisatie en radicalisering hun werk doen.

Met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach komt het verhaal tot leven. Scenarist en regisseur Serge van Veggel maakte het werk met librettist Thomas Höft en barokspecialist én modern componist Panos Iliopoulos tot een ware doorgecomponeerde opera. Dankzij een meeslepende en grootse enscenering, een voortreffelijke cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman, zal Bach zal te horen én te zien zijn als nooit tevoren.

Blue Moon
Voorafgaand aan de voorstelling wordt in de foyer van de Stadsschouwburg de proloogscène uitgevoerd door het Haarlemse koor Blue Moon.

Websites: Opera2day | Nederlandse Bachvereniging

OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging maken de opera die Bach nooit schreef.