Comfort Kondehson

Cirkel Solo’s B

Melisa Diktaş | Sedrig Verwoert
Dansdagen Haarlem
za 13 apr ’24 en zo 14 apr ’24
za 13 apr ’24
en
zo 14 apr ’24

Speciaal voor Dansdagen Haarlem op 12, 13 en 14 april maken vier jonge choreografen een Cirkel Solo: een choreografie gedanst door één danser binnen een verlichte cirkel. Voor een intense en intieme beleving van de dansvoorstelling zit het publiek hier in een kring omheen. Het publiek koopt een kaartje voor Cirkel Solo B en krijgt daarvoor twee solo's te zien. In deze Cirkelsolo's zie je het werk van dansmakers Melisa Diktaş en Sedrig Verwoert.

Dansdagen Haarlem is een samen­wer­king met de Schuur en wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Cultuur­sti­mu­le­rings­fonds, het Cultuur­fonds en gemeente Haarlem. De Cirkel Solo’s worden gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Noord-Holland, in het kader van de impuls ​‘Startende makers’.

Solo door Melisa Diktaş 
Een oneindig gevecht, gevochten door een ontembaar wezen in een bloemetjesjurk.

Onder begeleiding van de Dahul. De drum die de ondergrond doet bewegen. Gezamenlijk stampend op de grond, laten horen dat ze er was, er is en er altijd zal zijn. De onsterfelijkheid representeren. Zij die het bestaan vertegenwoordigd.

“Het is gevaarlijk om te spreken, dus we dansen”

We vieren, vechten, laten ons meevoeren, tegenhouden, opkomen, we geven door, we zijn bewust, onbewust, gevoed worden, voeden, het gevaar altijd in het vizier hebben en houden. De Koerdische bewegingstaal met klanken van de Koerdische kwesties en alle andere onderdrukten verpakt in een lichaam. Wat als je elke dag wordt uitgeroeid, geëxecuteerd, en onderdrukt. Hoe ziet iets wat altijd in overleving is, eruit?

Solo Layers of Resilience door Sedrig Verwoert
In deze aangrijpende voorstelling neemt de getalenteerde danser Comfort Kondehson onder leiding van choreograaf Sedrig Verwoert het publiek mee op een transformerende reis. Een reis die de ervaringen echoot van een Zwarte vrouw die de gecompliceerde lagen van maatschappelijke onderdrukking trotseert. Bewonder de kracht van beweging terwijl de choreografie zich ontvouwt en de lagen van onderdrukking op levendige wijze weergeeft. Hoekige bewegingen beelden op indringende wijze de beperkingen die worden opgelegd door maatschappelijke normen en verwachtingen, waardoor een aangrijpende reflectie ontstaat op de uitdagingen waarmee het centrale personage wordt geconfronteerd.


De choreografie is een samenwerking tussen de bejubelde choreograaf Sedrig Verwoert en de getalenteerde danser Comfort Kondehson. Samen brengen ze een uniek perspectief en diepgang naar het podium, waarbij ze de complexiteit van identiteit en veerkracht verkennen. 

Choreografie & concept : Sedrig Verwoert
Performance : Comfort Kondehson


Biografie Melisa Diktaş 

Melisa Diktaş, woonachtig in Haarlem, is een jonge dansmaker van Koerdische en Indonesische afkomst. Zij was in 2022 te bewonderen in de voorstelling Lente van Ryan Djojokarso, waarin Melisa samen heeft gewerkt met een Javaanse operazanger. Nadat zij zeven jaar geleden afstudeerde aan de dansacademie Lucia Marthas, was zij  non-stop dansmaker in Nederland. Nu is zij klaar om te vertellen wat zij te vertellen heeft. Zij wil onderzoeken hoe de Koerdische dans een basis kan vormen voor haar contemporary dansstijl en hiermee een nieuwe bewegingstaal ontwikkelen. Een belangrijke Koerdische dansvorm is de Govend, die een heel specifiek ritme draagt en de voeten van een danser verbonden aan de grond als basis neemt. 


Biografie Sedrig Verwoert
Sedrig Verwoert, geboren in Suriname en op jonge leeftijd naar Amsterdam verhuisd, is een veelzijdige danser, choreograaf en bewegingscoach. Na zijn succes in de Eurovision Young Dancers-competitie en een beurs van de Van den Ende Foundation, danste hij bij gerenommeerde gezelschappen in New York en Israël. Terug in Nederland, trad hij op met diverse choreografen en werd hij in 2021 Young Creative Associate bij Nationale Opera en Ballet.

Verwoert creëerde opmerkelijke werk, waaronder de dansfilm "I Feel It Too" geïnspireerd door de pandemie. Zijn choreografie "Do All Dogs Go To Heaven?" en samenwerkingen met Beyoncé, ICK Amsterdam en De Appel Art Centre onderstrepen zijn impact op de danswereld. Hij ontving prijzen en nominaties, zoals de BNG Bank Dance Award en een Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie. Zijn recente projecten omvatten de audiovisuele liveshow "Within Without II" en danswerken als "The Ritual" en "Slightly Damp in A Misty Street." In oktober 2023 bracht Verwoert de psychedelische dansfilm "Wave" uit, samen met ontwerper Bart Hess, en presenteerde in samenwerking met Random International "Movement Studies in the Living Room | Variation II" voor Nxt Museum.

Let op: deze voorstelling is in Schuur. Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via de website van Schuur. 

Onderdeel van