Fabian Calis

Vogels

ITA Ensemble / Alize Zandwijk
di 4 mrt ’25 en wo 5 mrt ’25
di 4 mrt ’25
en
wo 5 mrt ’25

‘Vogels’ van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama tegen de achtergrond van het Palestijns-Israëlische conflict. De muzikale en poëtische enscenering van ITA werd in 2023 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en Yahya Gaier werd genomineerd voor de Arlecchino.

Credits

tekst: Wajdi Mouawad | vertaling: Tom Kleijn | regie: Alize Zandwijk | dramaturgie: Peter van Kraaij | spel: Minne Koole, ‘Ntianu Stuger, Gijs Scholten van Aschat, Frieda Pittoors, Steven Van Watermeulen, Marieke Heebink, Janni Goslinga en Yahya Gaier.

 

Regisseur Alize Zandwijk introduceerde in 2009 het theaterwerk van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad in Nederland met de grote hit ‘Branden’. Een jaar later leerden veel mensen zijn werk kennen via de onvergetelijke verfilming van zijn stuk ‘Incendies’. 

Eitan, een joodse student in New York, wordt verliefd op de Arabische Wahida. Hij stuit op de onwrikbare houding van zijn vader, die ‘de vijand’ niet in zijn familie wil toelaten. Tijdens een bezoek aan Israël belandt Eitan na een bomaanslag in het ziekenhuis. Zijn familieleden verzamelen zich rond het ziekenhuisbed en brengen een lang verzwegen geheim aan het licht, dat alle aannames over identiteit en vijandschap aan het wankelen brengt. Alle personages worden gedwongen om hun vooroordelen en afkomst tegen het licht te houden.

Website: ITA

In de pers

de Volkskrant ★★★★
“Met haar fantasierijke regie heeft Alize Zandwijk een bij tijd en wijle opwindende voorstelling gemaakt.”

NRC ★★★★
“Door het sterke stille spel van de acteurs speelt het drama zich net zo goed op hun gezichten af als in de dramatische scènes die ze samen met ons aanschouwen. Zo maakt Zandwijk het doorwerken van het verleden in het heden tastbaar.”

8weekly ★★★★
“Fraaie, actuele, hartverscheurende en ijzingwekkende voorstelling.”

 

Muzikaal en poëtisch familiedrama rond het Palestijns-Israëlische conflict.